Masaż pachnącą czekoladą należy do zabiegów kosmetyczno-relaksacyjnych i wykonywany jest specjalnym kremem czekoladowym na dowolnych okolicach ciała. Podczas wykonywania masażu oddziałujemy wielozmysłowo na różne zmysły pacjenta, a więc zmysł dotyku (poprzez masaż), węchu (aromat specjalnego kremu wykonanego na bazie czekolady).
Działanie wieloma bodźcami na różne zmysły, ma bardzo korzystny wpływ na:
- układ nerwowy (relaksuje pacjenta obniżając jego napięcie nerwowe), hormonalny (wydzielana jest serotonina, ziarna kakaowca pobudzają produkcję endorfin czyli hormonów szczęścia – dlatego po zabiegu poprawia się samopoczucie pacjenta, następuje produkcja argininy – która wpływa na przemianę metaboliczną),
- układ mięśniowy (wpływamy na stan napięcia mięśniowego).
- skórę (odżywia, nawilża, chroni ją przed utratą wilgotności, regeneruje, pielęgnuje i wzmacnia skórę, dzięki temu uzyskuje ona aksamitną gładkość oraz jędrność, opóźnia procesy jej starzenia, wykazuje właściwości wyszczuplające i antycellulitowe).
Wskazania do masażu czekoladą
Masaż ten można traktować jako:
- zabieg kosmetyczny – zalecany jest dla każdego typu skóry, osobom w każdym wieku,
- zabieg odchudzający – gdyż jak twierdzą niektórzy przyspieszenia spalanie tłuszczu,
- zabieg relaksacyjny – polecany osobom narażonym na stres (ziarna kakaowca pobudzają produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia, dlatego też podczas zabiegu i po jego zakończeniu poprawia się samopoczucie osoby masowanej).